Skip to main content

Beak of the Week - Northern Gannet

Northern Gannet (Morus bassanus)
Family: Sulidae

This week’s Beak of the Week looks out of this world. While immature Northern Gannets are patchy brown birds, adults are sleek, white, heavy-set birds with black wingtips, yellowish napes, and have spears for bills. If the appearance of this bird wasn’t enough to impress you, just watch it dive.

A Northern Gannet will often reach heights above 100 feet before folding its wings into its body and diving bill-first into the water at about 60 miles per hour trying to catch a fish. They can dive to depths of 72 feet, and use their wings and feet to swim around underwater. Gannets normally forage for fish in saltwater along the continental shelf, and can often be found near fishing ships. During winter, they can be found along the Gulf Coast and eastern coast of the United States. Northern Gannets have recently been found near Galveston, and Sabine Pass, Texas. Northern Gannets breed in large colonies along the eastern coast of Canada.

Because Northern Gannets mate for life, they will reestablish their bond as a mated pair by meeting at their nest site and engaging in courtship rituals at the breeding colonies. Courtship rituals include shaking of heads from side to side, vocalizations, gentle bill fencing, bowing, and preening. The male Northern Gannet will build the majority of the nest. A nest is often built on the edge of a coastal cliff and is made of mud, feathers, algae, plant materials, man-made objects, and gannet feces. Males will aggressively defend their nesting territories against other male gannets using their bills. Nesting pairs are equally aggressive when defending their young, and will stab at other gannets who get too close. The female and the male of each pair will take turns searching for food, and caring for young. At the nesting colonies, second and third-year birds will form groups that roost and explore fishing territories together.

By Sarah Lefoley, Conservation Technician, Houston Audubon
📸 Photos by Greg Lavaty

---
Visit our Bird Gallery to read about other Texas birds!

Comments

Popular posts from this blog

How to DIY a Dripper for birds

Are you running out of home projects to keep busy during the quarantine? Here’s one my hubby made for me that you can try: a DYI Dripper. I’ve long wanted a bird dripper to complement my yard’s wildlife habitat, and with spring migrants on the way, I was keen to provide a drip that will attract new birds that don’t visit feeders. I had a problem though. There is no water line or power source near my feeders. The idea of stringing a hose or wire across the driveway just isn’t practical. Enter the engineer. My husband thought about the location and the limitations for a bit, and came up with the concept of sourcing water for a dripper off the sprinkler system. By using a toilet tank that fills every time the sprinklers run, water can be constantly available for the drip. I nixed the idea of a toilet tank sitting in my yard though, so he made some aesthetic modifications by installing a toilet tank float inside a 5 gallon bucket hidden inside a custom wooden box with a handsome copper p...

Beak of the Week - Ruby-throated Hummingbird

Ruby-throated Hummingbird ( Archilochus colubris ) Family: Trochilidae Did you know that Ruby-throated Hummingbirds are able to fly in all 6 directions with wing beats of 53 times per a second? Ruby-throated Hummingbirds are bright emerald or golden-green on the back and crown with gray-white underparts. Males have a brilliant iridescent red throat while females and immatures have fine, dark throat streaking. Ruby-throated Hummingbirds feed on the nectar of red or orange tubular flowers as well as at hummingbird feeders and sometimes tree sap. Hummingbirds also catch insects in midair or pull them out of spider webs. In preparation for their migration, Ruby-throated Hummingbirds double their weight from 3 grams to over 6 grams prior to departing. In the fall, millions of Ruby-throated Hummingbirds will pass through Texas on their migration to points south of the border with many crossing the Gulf of Mexico in a single flight. They arrive from breeding grounds as far away as Nova Scotia...

The Purple Martin Spectacle

July on the upper Texas Coast is hot – too hot for many of us to enjoy getting out and birding. However, the early mornings and early evenings can be bearable, and provide an opportunity to see some of the birds that will soon be leaving us. Fortunately, we have our resident birds to enjoy and, come fall, our wintering birds will begin arriving. But that means the birds we consider our "summer birds" will soon be departing and will not return until next spring. A few of these include the Chimney Swift, Scissor-tailed Flycatcher, Common Nighthawk, Barn Swallow, Mississippi Kite, Ruby-throated Hummingbird, and many others. One of our iconic summer birds is the Purple Martin , our largest swallow, and the only swallow we have that is all dark. While it is called a Purple Martin, this bird is more of a blue-black with some purplish sheen when the sunlight hits the feathers at a certain angle. Many birders anticipate the early arrival of “scouts,” a term used for the arrival o...